A Zalaegerszegi Törvényszék Cégbíróságának tájékoztatója2015-02-22 18:50:50

TÁJÉKOZTATÓ

 

 

a KÖZKERESETI ÉS BETÉTI TÁRSASÁGOKAT, valamint a SZÖVETKEZETEKET az új Polgári Törvénykönyvvel kapcsolatban terhelő KÖTELEZETTSÉGEKRŐL

 

 

A 2014. március 15-én hatályba lépett új Ptk. szabályozási körébe kerültek a gazdasági társaságok és a szövetkezetek is, és ezzel egy időben hatályát vesztette a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. tv. (Gt.), továbbá módosult a szövetkezetekről szóló 2006. évi X tv (Szöv. tv.).

 

A jogalkotó a Ptk. rendelkezéseihez való igazodásra átmeneti szabályokat alkotott, melyeknek cégformától függően különböző időpontokban kell eleget tenni:

 

Első lépésként 2015. március 15-ig a közkereseti és betéti társaságokat, második lépésként 2015. június 15-ig a lakásszövetkezet kivételével valamennyi szövetkezetet, harmadik lépésként pedig 2016. március 15-ig a korlátolt felelősségű társaságokat és részvénytársaságokat érinti ez a kötelezettség.

Ennek teljesítéséig e cégek belső viszonyaira a reájuk vonatkozó korábbi polgári jogi szabályokat kell alkalmazni.

 

A közelgő 2015. március 15-i, illetve június 15-i időpontra tekintettel most csak a közkereseti és betéti társaságokra, valamint a szövetkezetekre háruló feladatokat ismertetjük e helyen az érintettekkel.

 

 

1.) A közkereseti és betéti társaságok, valamint a szövetkezetek a fenti időpontig kötelesek felülvizsgálni létesítő okirataikat és módosítani, amennyiben az, az új Ptk-ba ütköző rendelkezéseket tartalmaz.

A módosítással kapcsolatos változásbejegyzési kérelmet a közkereseti és betéti társaságok legkésőbb 2015. április 14-ig, a szövetkezetek legkésőbb július 15-ig nyújthatják be a cégbírósághoz. E határidő elmulasztása miatt a cégbíróság köteles a céggel szemben pénzbírságot alkalmazni. (Ennek összege 50.000.-Ft-tól 900.000.-Ft-ig terjedhet.)

 

Nem kötelező a létesítő okirat módosítása a közkereseti és betéti társaság esetén pusztán azért, mert a vezető tisztségviselőt üzletvezetőként – és nem ügyvezetőként – jelöli meg az alapító okirat, vagy ha az általános hivatkozásként a Gt.-re utal, illetve szövetkezet esetén a létesítő okiratban ügyvezető elnök (nem pedig igazgató elnök), vagyoni hozzájárulásként pedig változatlanul részjegy, továbbá általános hivatkozásként a Szöv. tv. szerepel. A létesítő okiratban mindezeket csak akkor kell átvezetni, ha azt más okból egyébként is módosítanák.

 

Felhívja a törvényszék (mint cégbíróság) a figyelmet, hogy a Gt., vagy a Szöv. tv. konkrét §-aira való hivatkozás már módosítást igényel, és szövetkezet esetén a megismételt közgyűlés, illetve a tagok kezdeményezésére történt közgyűlés összehívására, a tagkizárásra vonatkozó szabályok módosulása miatt minden olyan szövetkezet alapszabályát szükséges módosítani, amelyek korábban ezekről rendelkeztek.

Az iskolai, szociális és foglalkoztatási, valamint agrárszövetkezetek alapszabályát a Szöv. tv-nek is meg kell feleltetni.

 

Az új Ptk-val kapcsolatos létesítő okirat módosítás miatti eljárás – ha más módosítás nem történik – illeték és közzétételi díjmentes.

2.) Ha a létesítő okirat átvizsgálását követően az érintett közkereseti vagy betéti társaság, illetve szövetkezet úgy ítéli meg, hogy nincs szükség a létesítő okirata módosítására, akkor hozhat olyan döntést, hogy a 2015. március 15-i, illetve június 15-i határidő előtt már a Ptk. szerint működik: ebben az esetben ezt a döntést kell a cégbírósághoz benyújtani szintén ingyenesen.

E határidő elteltét követően azonban minden érintett cég a jogszabály erejével a Ptk. szabályai szerint működik tovább.

 

A cégbíróság – annak megállapítása érdekében, hogy a létesítő okiratuk nem ütközik-e az új Ptk. rendelkezéseibe – szúrópróbaszerűen fogja ellenőrizni azoknak a cégeknek a létesítő okiratát, amelyek nem hoztak döntést a létesítő okirat módosításáról, vagy az új Ptk. szerinti továbbműködésről, és ahol jogszabálysértést tapasztal, törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a céggel szemben.

 

A jogutód nélküli megszűnés (végelszámolás, felszámolás) alatt álló cégeknek amennyiben utóbb törlésükre kerül sor, a Ptk-val kapcsolatos feladatuk nincs, azonban a cég fennmaradása esetén a megszüntetési eljárás befejezésétől számított 30 napon belül a szükséges fenti intézkedéseket ők is kötelesek megtenni.

 

Kéri a törvényszék cégbírósága az érintett cégeket, hogy a szükséges intézkedéseket mielőbb tegyék meg, s ne várjanak beadványukkal a végső határidőig.

 

A korlátolt felelősségű társaságok és részvénytársaságok, valamint az ezek szabályai szerint működő egyéb cégeket terhelő kötelezettségek szabályait – mivel a reájuk irányadó végső határidő 2016. március 15. napja – törvényszékünk az év végén fogja ismertetni.

 

 

Zalaegerszeg, 2015. február 9.

 

 

 

                                                                                  Zalaegerszegi Törvényszék Cégbírósága

Vissza