KATA-ra áttérők figyelmébe!2017-01-09 14:56:28

 

 

 

FONTOS változás az ügyvédi irodák jogutód nélküli megszüntetési eljárásában! KATA-ra áttérők FIGYELEM!
2017. január 06.    forrás: www.bpbar.hu/hírlevél

A NAV mindhárom adóigazgatósága visszatért a korábbi eljárási rendjéhez! Újra kéri, hogy az irodák a végelszámolási osztályoknak – még a bevallások benyújtása előtt – nyújtsák be a Kamara végzését az iroda jogutód nélküli megszüntetésére irányuló eljárás megindításáról.

 

+ NAV tájékoztató és információs füzet az alábbi linkekre kattintással megnyitható)

2016.12.28. KATA, KIVA 2017

KATA

Döntéshelyzetben a legkisebb vállalkozások - jövőre duplázódik a kata bevételi határa

>>>> A kisadózó vállalkozások tételes adójának (a kata) szabályai - Információs füzet

 

KIVA

A kisvállalati adó szabályozása 2017. január 1-től

2017-es kisvállalati adókalkulátor elérhető innen 

forrás: >>> http://nav.gov.hu/nav/kata_kiva_2017/Donteshelyzetben_a_le20161223.html
2016.12.23. Döntéshelyzetben a legkisebb vállalkozások - jövőre duplázódik a kata bevételi határa

Érdemes december 31-ig minden kisvállalkozónak átgondolni a katára (kisadózók vállalkozások tételes adójára) váltást, hiszen jövőre a kétszeresére – 6 millió forintról 12 millióra – nő a kata bevételi határa.

 

A kata az adózási történelem lehető legegyszerűbb, és a választóinak a lehető legnagyobb megtakarítást biztosító adózási forma.  A bevételi határ megemelésének köszönhetően a 160 ezres „taglétszám” számításaink szerint 50-60 ezerrel bővülhet.

A kisadózók által fizetendő adó jellemzően havi 50 ezer forint kiadást jelent azzal, hogy az kiváltja a vállalkozás és a vállalkozó társasági adóját, személyi jövedelemadóját, járulékait és szociális hozzájárulási adóját, sőt a szakképzési hozzájárulást is.

A kisadózói lét azon túl, hogy a vállalkozás adminisztrációs feladatait drasztikusan csökkenti; rendkívül rugalmas is. Nem probléma, ha a kisadózó bevétele több lesz, mint 12 millió forint. Ettől még maradhat kisadózó, de a 12 millió feletti részre 40 százalékos adót kell fizetnie.

A kisadózóknak a megduplázott belépési határon túl megemelkedik a társadalombiztosítási és álláskeresési ellátási alapja is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az igen csekély fizetendő közteher összegéből, a havi 50 ezer forintból nagyobb összeg képezi a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékalapot. A jelenlegi 81 300 forintról 2017-ben 90 ezer forintra, 2018-ban pedig 93 500 forintra emelkedik az ellátási alap. Ezt az összeget kell figyelembe venni pl. a nyugdíj, illetve a táppénz összegének megállapításánál.

További kedvező változás, hogy lerövidül az az időszak, amelynek el kell telnie az adóalanyiság megszűnését követően ahhoz, hogy újból lehetőség legyen a kata-alanyiság választására. Az új szabály szerint – az eddigi 24 hónapos időszak helyett – a vállalkozó a kata szerinti adóalanyiság megszűnésének évében és az azt követő 12 hónapban nem választhatja ismételten ezt a kedvező adózási módot.

A döntésben segít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A KATA,KIVA2017 linken a legkisebb vállalkozások a katával kapcsolatos minden részletes információt megtalálhatnak.

Budapest, 2016. december 23.

Nemzetgazdasági Minisztérium



Vissza