MÜBSE-tájékoztató2015-11-30 12:38:16

 

 

Hírek

Tájékoztató a kiegészítő közbeszerzési felelősségbiztosításról
2015-11-05

Mint Önök előtt is ismeretes a közbeszerzések jogi szabályozása 2015. november 2-tól jelentősen megváltozott. Az átalakítás a tanácsadó regisztrációját és felelősségbiztosítását is érinti. A 46/2015. (XI.2.) MvM rendelet 5. §-a értelmében a felelős akkreditált közbeszerzési tanácsadói minősítés megszerzéséhez káreseményenként minimum 10 M Ft-os kárlimittel, éves szinten összesen 20 M Ft-os kárlimittel kell rendelkeznie a regisztrációt kérelmezőnek.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter rendelete november 2-án reggel jelent meg az interneten azzal, hogy aznap 11 órától hatályos. A jogszabály mindenkit váratlanul és felkészületlenül ért, beleértve a biztosítókat is, hiszen a korábbi kárlimit 5 M Ft, illetve évi összesen 10 M Ft volt.
Az Egyesület biztosítási matematikusa az vezetés felé az eddigi havi 5.000,- Ft-os díj helyett 10.000,- Ft/hó díj alkalmazását javasolta, figyelemmel arra, hogy a kárlimit is megduplázódott. A díj arányos, figyelemmel arra, hogy az ügyvédi alapbiztosítás 8 M Ft-os kárlimit mellett 8.500,- Ft/hó összegű.
Az új feltételek a szerződés megkötésétől érvényesek amennyiben azok 2015. november hóban létrejönnek. Ugyanakkor a díj 2015. november hóra is alkalmazandó, mivel tört hónapi elszámolás az Egyesületnél nincs.Tájékozódásunk szerint más biztosítók is hasonlóan jártak el a díj megállapításánál. 
A vezetés részletes aktuáriusi elemzést kért a kiegészítő díj vonatkozásában, melynek elkészítése hosszabb időt vesz igénybe. A jelenlegi megoldást a sürgősség indokolja, hiszen a jogszabály 8. § (3) bek. szerint a regisztráció november 2-át követő 15 nap határidővel kérhető. Amennyiben nem áll rendelkezésre az új biztosítás, további 15 nap póthatáridőt engedélyeznek. 2016. év elején, a számítások függvényében remélhetőleg csökkenő irányba változhat a díj. 
Az Elnökség távszavazással a jövő hét elejéig dönt, ezért javasoljuk, hogy az új szerződések megkötése érdekében november 10. napjától kérjük jelentkezésüket. Ez esetben a szerződésüket a budapesti és pest megyei ügyvédek személyesen is megköthetik ügyfélfogadási időben az Egyesület székhelyén, míg a távolabbi székhelyű kollégák írásban (e-mail) jelezzék igényüket és akkor a szerződéseket postai úton kerül megküldésre a regisztrációhoz szükséges igazolással együtt. 
Tájékoztatjuk t. Tagjainkat, hogy amennyiben az új szerződést nem az Egyesületnél kötik meg, vagy egyáltalán nem újítják meg, úgy kérjük e tényről írásban tájékoztatni szíveskedjenek. A korábbi kárlimitet a hatóság nem fogadja el a fentiek leírtak szerint, ezért a szerződés november 2. napjával okafogyottá vált, így november 30. napjával meg kell szüntetnünk. Mindez természetesen nem érinti az Egyesület november 2-a előtti időre vonatkozó helytállási kötelezettségét káresemény bekövetkezése esetén.


Dr. Gábor László 
ügyvezető

Hírlevél 2015. november
2015-11-17

MÜBSE HÍRLEVÉL

2015. november

 

Díjjóváírás

 

Értesítjük tagjainkat, hogy az Egyesület 2015. november 16-án tartott Küldöttközgyűlése tudomásul vette az Elnökség 2015. szeptember hó 14-én hozott díjjóváírási döntését. Az Egyesület három hónapi díjjóváírásban részesíti mindazon egyesületi tagot, akinek 2014. december 31. napján érvényes aktív biztosítása volt és ezt megelőzően legalább 7 naptári évben, - 2008. január 1. napján is érvényes,- aktív biztosítással rendelkezett, nem szüneteltette tevékenységét és folyamatosan kármentes volt ezen időtartam alatt.

 

Vissza