Törvénykezési szünet 2016. évben + határidő számítás + Csjt. szerinti vélelmezett fogamzási idő számítás2016-01-01 11:07:44

forrás: http://www.hatarido-szamitas.hu/

 

A törvénykezési szünet szabályai a polgári perrendtartásban

A Pp.-ben meghatározott törvénykezési szünetre vonatkozó szabály szerint a napokban megállapított határidőbe nem számít bele minden évneka július 15-től augusztus 20-ig terjedő időszaka. Ha a hónapokban vagy években megállapított határidő a törvénykezési szünet ideje alatt járna le, a határidő a következő hónap azon napján jár le, amely számánál fogva a határidő kezdőnapjának megfelel, ha ez a nap is a törvénykezési szünet idejére esik, a határidő a törvénykezési szünetet követő első napon jár le. Természetesen ezekben az esetekben is alkalmazni kell azt a szabályt, hogy ha munkaszüneti napra esne az így megállapított határidő, akkor a következő munkanapon jár le a határidő.

A Pp. ugyanakkor kivételeket is meghatároz, így a törvénykezési szünet szabályait nem lehet alkalmazni, ha törvény valamely eljárásra vagy valamely percselekményre soron kívül történő eljárást ír elő, nem lehet alkalmazni továbbá az előzetes bizonyításra, a végrehajtási perekre, ha a felek ezt közösen kérték, vagy ha egyébként törvény azt kizárja. A törvénykezési szünet szabályait külön törvényekben szabályozott nemperes eljárásokban csak akkor lehet alkalmazni, ha külön törvény így rendelkezik.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Köszöntjük a Határidő-számítás honlapján!
- tájékoztató -

2016. munkaszüneti napjait, illetve a munkanapcseréket rögzítettük a Határidő-számítást végző programba, így most már a jövő évre vonatkozó számítások is bátran elvégezhetők!

A határidő-számítás.hu segítségével pillanatok alatt kiszámítható a napokban, munkanapokban, hónapokban vagy években megadott határidő lejárati dátuma a Határidő-számítás menüpontban. A honlapot elsősorban bírósági és közigazgatási (hatósági) eljárások résztvevői hasznosíthatják.

A határidő-számítás.hu-n két időpont között eltelt időtartam is kiszámítható az Időtartam-számítás menüpontban.

A Fogamzási idő menüpontban pedig a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény családjogi könyve szerinti vélelmezett fogamzási idő számítható ki egy szempillantás alatt, azaz a megadott dátumból a kalkulátor 182, illetve 300 napot kivon.

 

A határidő-számítás egyszerűnek tűnhet, azonban a jogszabályok által meghatározott keretek között időigényes feladat is lehet. A határidő utolsó napjának a meghatározása során a különböző eljárási jogszabályok rendelkezéseit és a munkaszüneti napokra vonatkozó rendeleteket is kell figyelembe venni, ezek alapján kell a naptárban lapozgatva megtalálni a keresett dátumot. Ezt az aprólékos és időrabló munkát lehet megspórolni a határidő-számítás.hu használatával, hiszen a Határidő-számítás menüpontra kattintva néhány adat megadásával pillanatok alatt kiszámíttatható a határidő utolsó napja. Így a jogkeresők - külön naptár használata nélkül - megtudhatják, mikor jár le például a fellebbezési határidő, de a bírósági vagy a közigazgatási ügyekben a beadványokat elbírálók is ellenőrizhetik, hogy egy-egy kérelmet határidőben (vagy éppen azon túl) nyújtottak-e be.

A határidő-számítás.hu nemcsak kiszámítja, hanem le is vezeti az eredményt, így gyorsan ellenőrizni lehet a megkapott eredményt.

Ha a honlappal kapcsolatban bármilyen észrevétele, javaslata, kérdése van, kérjük, szíveskedjen azt megírni a Kapcsolatfelvétel menüpontban található elérhetőségünkre!

A honlap használata ingyenes.

Mely jogszabályok alapján számítja a honlap a határidőt?

A határidő-számítás.hu létrehozásakor a három nagy eljárási kódexet vettük alapul: a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvényt (a továbbiakban: Pp.), a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvényt (a továbbiakban: Be.), valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvényt (a továbbiakban: Ket.). E három jogszabály a határidő-számításra vonatkozóan egyrészt nagyon hasonló rendelkezéseket ír elő, másrészt a bennük megfogalmazott határidő-számítási rendelkezéseket kell alkalmazni számos egyéb jogszabályban meghatározott eljárásban. Az említett három törvény közül a Pp. tartalmaz speciális rendelkezéseket az ún. törvénykezési szünetre vonatkozóan, a Be. és a Ket. nem ismeri ezt a jogintézményt. A határidő-számítási.hu segítségével a törvénykezési szünetet érintő határidők is kiszámíthatók.

A határidő-számítás logikája mindhárom kódexnél azonos:

- A napokban számított határidő esetén a határidő kezdetére okot adó cselekmény (pl. a kézbesítés) nem számít bele a határidőbe, így annak kezdő napja a következő nap.

- A munkanapokban számított határidő korábban a Ket.-re volt jellemző, mára azonban a Ket. határidő-számítási rendszere "visszállt" a napokban számított határidőre. A munkanapokban számított határidő ugyanakkor nem tűnt el teljesen a hatályos eljárási szabályokból, ráadásul előfordulhat, hogy bizonyos ügyekben a korábban hatályban volt jogszabályok alapján - így munkanapokban - kell kiszámítani valamilyen határidőt.

- A hónapokban vagy években megállapított határidő azon a napon jár le, amely számánál fogva a kezdőnapnak megfelel, ha pedig ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napján.

Közös szabály, hogy ha a határidő utolsó napja munkaszüneti napra esik, a határidő csak az azt követő legközelebbi munkanapon jár le.

Jelen tájékoztatóban mellőzzük az anyagi jogi és az eljárásjogi határidő összehasonlítását, illetve az ezzel kapcsolatos részletes fejtegetést, hiszen ennek részletes irodalma és sokéves bírósági gyakorlata van. Csupán felhívjuk a figyelmet a két határidő közötti különbségre, így különösen arra, hogy a két határidő elmulasztásának eltérő jogkövetkezményei lehetnek.

Az anyagi jogszabályok közül a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: új Ptk.) családjogi részéhez készítettünk egy kis kalkulátort, amelynek segítségével a vélelmezett fogamzási idő számítható ki. Az új Ptk. 4:99 § (2) bekezdése kimondja, hogy a vélelmezett fogamzási idő a gyermek születésének napjától visszafelé számított száznyolcvankettedik és háromszázadik nap között eltelt idő mind a két határnap hozzászámításával. A számítás során a kezdő napként megadott dátumot nem veszi figyelembe a kalkulátor, az azt megelőző nap lesz a -1. nap és így tovább, amíg el nem ér a -182. és -300. naphoz. Ennél a számításnál nincs jelentősége a munkanapoknak, illetve a munkanapok és a munkaszüneti napok cseréjének.

A munkanapok és a munkaszüneti napok "cseréje"

A határidő-számítás során figyelembe kell venni a munkaszüneti napokkal kapcsolatos rendeleteket is. Az arra hatáskörrel rendelkező minisztérium minden évben kiadja azt a rendeletet, amely meghatározza a munkaszüneti napok körüli munkarendet. Ez azt jelenti, hogy az esetek nagy részében, ha adott ünnepnap keddre vagy csütörtökre esik, akkor a hétfői vagy a pénteki napot a rendeletben munkaszüneti nappá nyilvánítják, "cserébe" egy közeli szombati nap munkanap lesz. A honlap 2008-ig visszamenőleg tartalmazza ezeket a napokat.

A munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló rendeletek egy lapon 2008-tól

A törvénykezési szünet szabályai a polgári perrendtartásban

A Pp.-ben meghatározott törvénykezési szünetre vonatkozó szabály szerint a napokban megállapított határidőbe nem számít bele minden évnek a július 15-től augusztus 20-ig terjedő időszaka. Ha a hónapokban vagy években megállapított határidő a törvénykezési szünet ideje alatt járna le, a határidő a következő hónap azon napján jár le, amely számánál fogva a határidő kezdőnapjának megfelel, ha ez a nap is a törvénykezési szünet idejére esik, a határidő a törvénykezési szünetet követő első napon jár le. Természetesen ezekben az esetekben is alkalmazni kell azt a szabályt, hogy ha munkaszüneti napra esne az így megállapított határidő, akkor a következő munkanapon jár le a határidő.

A Pp. ugyanakkor kivételeket is meghatároz, így a törvénykezési szünet szabályait nem lehet alkalmazni, ha törvény valamely eljárásra vagy valamely percselekményre soron kívül történő eljárást ír elő, nem lehet alkalmazni továbbá az előzetes bizonyításra, a végrehajtási perekre, ha a felek ezt közösen kérték, vagy ha egyébként törvény azt kizárja. A törvénykezési szünet szabályait külön törvényekben szabályozott nemperes eljárásokban csak akkor lehet alkalmazni, ha külön törvény így rendelkezik.

Felhasználási feltételek

A határidő-számítás.hu eredményeit mindenki saját felelősségére használhatja fel. A honlap felhasználója tudomásul veszi, hogy a honlap fejlesztőjét, karbantartóját, üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli a határidő-számítás során kiszámított dátumok vonatkozásában, így különösen azok helyessége, valamint bármilyen természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, továbbá bármely hatóság, közigazgatási szerv vagy bíróság általi el nem fogadása vagy felülbírálata vonatkozásban.

A határidő-számítás.hu Google Analytics programot használ statisztika készítéséhez.

Vissza