1/2015. (III. 27.) SMÜK Szabályzat az ügyvédi irodák beszámolóinak közzétételéről2015-04-15 14:32:00

A Somogy Megyei Ügyvédi Kamara

1/2015. (III. 27.) sz. Szabályzata

az ügyvédi irodák számviteli beszámolóinak közzétételéről

 

Az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény (a továbbiakban: Üt.) 116. § (9) bekezdésében írt felhatalmazás alapján, a 68. §. (8) bekezdésében foglaltakra figyelemmel a Somogy Megyei Ügyvédi Kamara Közgyűlése az alábbi Szabályzatot alkotja:

 

  1. Az ügyvédi iroda köteles számviteli beszámolóját annak közzététele céljából az adott üzleti év mérleg fordulónapját követő ötödik hónap utolsó napjáig megküldeni a kamara részére.
  2. A közzétételre szánt beszámolóról, az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozatról, valamint – kötelező könyvvizsgálat esetén – a független könyvvizsgálói jelentésről (ide értve a záradék megtagadásának elutasításáról szóló jelentést is) az ügyvédi iroda köteles külön-külön, PDF formátumú elektronikus változatot előállítani, melynek minden állománya fájlnevében szerepeltetni kell az ügyvédi iroda elnevezését és azt az évszámot, amire a beszámoló vonatkozik (a továbbiakban együtt: elektronikus beszámoló). Az elektronikus beszámoló állományainak fájlnevében csak a PDF kiterjesztés előtt közvetlenül szerepelhet pont. (Az elektronikus beszámoló tehát két, vagy három PDF fájlból áll.)
  3. Az elektronikus beszámoló előállítható fekete-fehér szkenneléssel, vagy PDF állományba konvertálással (PDF nyomtatással). Ha az elektronikus beszámoló valamely állománya nem aláírt dokumentum szkennelésével került előállításra, akkor a PDF dokumentumot külön elektronikus aláírással kell ellátni. Az elektronikus beszámoló nem haladhatja meg összesen az 5 MB fájlméretet.
  4. Az elektronikus beszámolót közzététel céljából a Somogy Megyei Ügyvédi Kamara info@smugyvedek.hu e-mail címére kell megküldeni.
  5. Az elektronikus beszámolót tartalmazó e-mail üzenetet az ügyvédi irodával tagi, alkalmazotti, vagy megbízási jogviszonyban álló személy (például könyvelő iroda munkatársa) jogosult közzétételre megküldeni a kamarának. Az e-mail üzenetben az elektronikus beszámolót megküldő személy köteles megjelölni nevét, címét, telefoni elérhetőségét és azt a jogviszonyt, mely alapján az elektronikus beszámoló megküldésére jogosult. Az elektronikus beszámolót megküldő személy a benyújtással igazolja azt is, hogy az elektronikus úton megküldött beszámoló megegyezik a jóváhagyott beszámolóval, a szkennelt iratok pedig az annak alapjául szolgáló eredeti iratokkal. A benyújtó személy az elektronikus fájlokat, valamint papír alapú iratról történő szkennelés esetén a papír alapú iratok egy-egy eredeti példányát - annak megküldésétől számított tíz évig - megőrzi, és ha a megküldött elektronikus beszámoló szabályszerűségével összefüggésben kétség merülne fel, köteles azt a kamara felhívására bemutatni.
  6. Az ügyvédi iroda köteles a közzétételre rendelkezésre álló határidőben ellenőrizni a közzététel szabályszerű megtörténtét. Amennyiben a közzétett elektronikus beszámoló valamely állománya nem egyezik meg az eredeti dokumentummal, akkor köteles haladéktalanul jeleznie a kamarának az észlelt hibát.
  7. A jelen Szabályzat 2015. április 01. napján lép hatályba.

 

 

                           Dr. Kócsó József               Pongráczné dr. Csorba Éva 

                     titkár                                       elnök

Vissza