Tájékoztató az Igazságügyi Minisztérium által üzemeltetett Igazságügyi Fizetési Portál igénybe vételének újabb formájáról2015-02-10 11:38:27

 

„Tájékoztató az Igazságügyi Minisztérium által üzemeltetett Igazságügyi Fizetési Portál igénybe vételének újabb formájáról

 

  • Az Igazságügyi Fizetési Portál korszerű lehetőséget biztosít a csőd- és felszámolási eljárásokban az illeték és a közzétételi költségtérítés elektronikus úton történő megfizetésére

Az egyes igazságügyi és magánjogi tárgyú törvények módosításáról szóló 2014. évi LXXIII. törvény értelmében a beadványok elektronikus úton való benyújtása esetén lehetőség van az illeték és a közzétételi költségtérítés elektronikus úton történő megfizetésére.

Az elektronikus kapcsolattartásra köteles fél az eljárási illetéket, a kifogás tételes illetékét és a közzétételi költségtérítést a kérelem benyújtását megelőzően köteles megfizetni. Az illeték és a közzétételi költségtérítés elektronikus úton történő megfizetésének módjával összefüggő tájékoztatás a http://birosag.huhonlapon került közzétételre (acsőd- és felszámolási eljárással kapcsolatban: http://birosag.hu/allampolgaroknak/csod-es-felszamolasi-eljarasok/i-fizetes.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) által üzemeltetett elektronikus fizetési és elszámolási rendszerhez (EFER) csatlakozott és az Igazságügyi Minisztérium (IM) által üzemeltetett Igazságügyi Fizetési Portál célja, hogy meghatározott igazságügyi ügycsoportokhoz tartozó fizetések intézéséhez fizetési felületet biztosítson. Előnye, hogy nem szükséges megvárni a banki tranzakció teljes megtörténtét, a bankszámla terhelésével a pénzügyi szolgáltató már kiadja a fizetés visszavonhatatlan megindítására vonatkozó ígérvényt, az ún. „fizetési ígérvényt”.

Az IM a https://fizetes.kim.gov.hu honlapon lehetővé teszi, hogy a befizetésre az EFER segítségével, bankkártyával kerülhessen sor. Ebben az esetben az ügyfél a fizetést követően haladéktalanul hozzájuthat a fizetés megtörténtét igazoló fizetési ígérvényhez, amelyet a benyújtás során azonnal mellékelni tud.

A rendszer csőd- és felszámolási eljárásokban történő működéséről részletes tájékoztatás a http://birosag.hu/allampolgaroknak/csod-es-felszamolasi-eljarasok/altalanos-tudnivalokés ahttps://fizetes.kim.gov.hu/Home/Tajekoztatocímen érhető el.”

 

Dr. Szabolcsi László főosztályvezető

Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság Igazságszolgáltatási Kapcsolatok Főosztálya

H-1055 Budapest  Kossuth Lajos tér. 2- 4. Tel.: 06-1-795-5183 Web:  www.kormany.hu E-mail: laszlo.szabolcsi@im.gov.hu

 

 

Vissza